És la primera vegada que véns?

Hola, sóc Àlex Andrés, treballe al Clot del Moro de Sagunt... i... sí, jo també vaig ser principiant al CSE.

No sé tu, però jo, el primer any, mentre preparava la Trobada al meu centre, vaig patir els següents símptomes:


-Vaig pensar que era impossible fer un concert amb 1000 alumnes (ara ja 1500): no s'implicaran, no treballaran, s'escaquejaran, no aguantaran assajos de 3 o més hores...
-L'organització serà un caos: assajos, menjades, dormides, desplaçaments... Si no em puc aclarir amb 20, imagina't 1000!
-M'embolicaré en els cobraments a l'alumnat.
-Però....què és això del material de venda obligatòria???
-De veritat que va tot de memòria?
-Resumint: el CSE és impossible.

I va i resulta que no. Que és possible. Crec que és l'aprenentatge més profund que vaig fer: si el CSE és possible...què no serà possible?

assaig grup amb david i jordi

Recorde perfectament el primer assaig de cor a la Trobada que vaig fer. Seríem unes 900 persones dins d'un poliesportiu tancat. El primer any vaig viatjar jo sol (sense acompanyant) amb una vintena d'alumnes. Això volia dir que, com que el cor està dividit en veus agudes i greus, els meus alumnes estaven en espais diferents: no podia estar amb els dos grups alhora (apunta: millor anar acompanyat). Quan vaig veure tota eixa barbaritat d'adolescents vaig pensar: si ja t'ho deia jo, impossible: serà començar a assajar i muntar el caos. I resulta que no. Resulta que cada alumne sabia perfectament les seues cançons: les sabia de memòria. I jo afegiria que se les sabia de cor. Però no uns poquets, no: tothom sabia les cançons i les coreografies. I cantaven com si els anara la vida, com si no hi hagués un demà, com... (sé que em pose trascendental, però ja m'entendràs quan vingues). 

Sé que si no has vingut mai, el text anterior et semblarà una mica idíl·lic o exagerat. Però és el que va passar. I és el que passa sempre al professorat que ve per primera vegada. I, si sóc honest, continua passant-me cada any: el CSE continua tenint un punt d'impossibilitat que el fa molt atractiu. Sobretot quan comproves com funciona de bé!

Si tens algun o tots dels símptomes esmentats al principi: tranquil o tranquil·la. O ambdues coses. Tots els i les profes hem passat pel mateix i tots repetim un any rere l'altre, incansables i emocionats com el primer any. Exactament igual que l'alumnat. La primera nit de la primera trobada, després d'una sessió de 4 hores d'assaig, vingueren els meus alumnes (tots i totes) a demanar-me que els apuntara a la Trobada de l'any següent. A mi no m'havia passat mai una cosa així.

txu

Tot seguit trobaràs uns comentaris o consells que jo vaig necessitar el primer any i que vaig solventar gràcies als companys que dirigeixen tota l'organització i que van respondre  amb la paciència d'un violoncel·lista tocant el Kanon de Pachelbel... Espere que et siguen útils!

 

Hi pots participar?
Per descomptat! Sempre que treballes en un Institut de Secundària Públic. Aquest és un projecte de l'escola pública per a l'escola pública. Com que és un projecte musical, el professor o professora que coordina el projecte de cada institut, i que estarà en contacte amb l'organització, ha de ser del departament de música. Has d'enviar un correu mostrant el teu interés (amb les teues dades i les del teu centre) a : Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. També pots escriure per demanar informació, sense cap compromís.

 

Quants alumnes hi pots dur? De quines edats?
Jo et recomanaria, per a la primera Trobada, dur un grup reduït d'alumnes d'absoluta confiança. Has de pensar que passaràs tres dies intensíssims, que hauràs de treballar amb ells i elles moltíssimes hores (a la Trobada però també al teu centre) de manera que és fonamental dur un grup petit d'alumnes amb el qual t'abellisca compartir aquesta experiència. La quantitat i les edats depenen de tu. Una bona quantitat serien 15 o 20. Si tens un grup més gran que et dóna molta confiança, endavant per descomptat. I si vols provar amb un grupet més reduït (10), doncs també perfecte. 

alummnes i profes

És important que busques també algun mestre/a que t'acompanye. Fonamental que siga també una persona amb la qual t'abellisca compartir aquesta experiència tan intensa. Donat que el CSE és una activitat on mestres i alumnes canten i ballen (no "portem" els alumnes a que "ells/es" facen l'activitat) és important que expliques el mestre/a que t'acompanye que ha de participar dels assajos, que ha de conéixer les cançons i les coreografies ja que eixa persona també actuarà. A banda, el seu grau d'implicació, i sobretot de gaudiment, serà major.

 profe

L'alumnat que dus ha de tenir coneixements profunds de música?
No: qualsevol alumne pot participar a la Trobada: l'únic important és que siguen alumnes amb il·lusió i ganes de treballar i conviure amb els companys i la música.
Si tens alumnat que estudie en una escola de música o conservatori poden formar part de la banda de música (tots els instrumentistes no podran tocar en la banda, ja que podria estar descompensada: en cas de no poder formar part de la banda de música hi formarien part del cor). Aquesta informació te la demanaran al gener o al febrer per mail. El gruix dels assistents (profes i alumnes) participem al Cor.

mans cor


El dia a dia al teu centre:
El material musical (partitures en pdf i àudios -amb veu i karaokes- així com vídeos en el cas de les coreografies de cor) t'arribaran aproximadament abans de nadal. Tindràs, doncs, uns tres mesos llargs per preparar el material amb el teu alumnat.
Com t'ho pots muntar? La veritat és que cada institut s'ho organitza d'una manera. Alguns/es mestres queden amb l'alumnat alguns patis fixos, d'altres queden a l'hora de dinar o en acabar les classes de vesprada. Altres centres ho treballen dins de l'horari lectiu... Un exemple: si penses anar a la Trobada amb un grupet de 3rA, pots treballar amb tot el grup en el seu horari. Els alumnes de 3rA que no vinguen a la Trobada estaran treballant música igualment! Jo ho vaig fer l'any passat i em va funcionar molt bé. Pensava que l'alumnat que no venia a la Trobada mostraria algun rebuig i al contrari: estaven encantats de fer eixe treball musical. Cada centre, cada mestre/a és diferent i treballa de manera diferent. Afortunadament! Busca quina és l'organització que vos resulta (als teus alumnes i a tu) més còmoda i serà la correcta.

 

Què hauràs de treballar amb els teus i les teues alumnes?
Cada any, l'organització de COM SONA L'ESO presenta, cap al mes d'octubre, el projecte musical. Al llarg d'aquest primer trimestre elabora els materials per poder treballar amb els alumnes (partitures, àudios i vídeos).

 

Com ens coordinem el professorat de la Trobada?
La via principal de comunicació és mitjançant el correu electrònic per a les informacions generals. Els material didàctics els rebràs via DROPBOX. A banda d'això, es fan dues reunions físiques de coordinació: una pel mes de setembre i l'altra és un taller d'assistència obligatòria per al professorat de música que participa en la Trobada, on treballem l'obra a interpretar.

 

Quan es fa la Trobada?
La Trobada es fa sempre alguna setmana entre finals d'abril i començaments de maig. Els alumnes arriben el dimecres pel matí de la setmana triada i se'n van el dissabte pel matí (o el divendres en acabar el concert final). Ací tens una estructura horària estàndard de la Trobada. Però pren-te-la d'una manera oberta: pot variar...

DIMECRES:
11-13: arribada i muntatge de tendes
13.30-15: dinar. Aquest és l'única menjada no inclosa en el preu pagat pels alumnes, donat que cada institut arriba a una hora i seria impossible d'organitzar. El teu alumnat, doncs, ha de dur-se el seu propi dinar. Els profes solem dinar junts.
15: reunió professorat
16-19.30: assaig per separat (cor, banda, solistes, cos de ball...)
20: Danses.
21.30: Sopar
00-2.30: concerts.

DIJOUS:
8.30-9.30: Desdejuni
9.30: reunió professorat
10-12.30: assaig per separat
12.30: Assaigs en l'escenari
14: dinar
17-20h: proves de so de banda i cor gran
20.30: sopar
22h: Assaig general
00-2.30: Concerts

DIVENDRES:
8.30-10: Desdejuni
10-13: Possible assaig o temps lliure. Si tot ha anat bé el dia anterior, s'acostuma a donar aquestes lliures a alumnat i professorat: poden descansar, fer alguna excursió, pegar una volta pel municipi...
12.30: reunió professorat
13.30: Dinar: Paella Gegant en alguna plaça del poble.
18-20: Assaig general
20.15: Sopar de pícnic a prop del lloc del concert.
22: Concert
23.45: tornada a la zona d'acampada.
24.30: Revetlla final: discomòbil on rebaixar l'esclat d'adrenalina del concert.

DISSABTE:
8.30-9.30: Desdejuni i desmuntatge de tendes.
9.30...: Eixida dels autobusos cap al municipi d'origen.
5' després: tothom dormint...

 

Com viatjaràs?

bus
El més habitual serà que viatges en autobús. Aquest tema no depén de l'organització de la Trobada sinó de cada centre ja que hi ha localitats molt allunyades i les distàncies entre cada centre i la localitat de la Trobada poden diferir moltíssim. A més hi ha instituts que van amb molts alumnes i omplin un autobús sencer i d'altres que s'han coordinar amb diferents centres per tal d'omplir-ne un. L'organització facilita els correus electrònics dels mestres encarregats de cada centre participant, de manera que et pugues coordinar amb centre propers per tal de compartir autobús. Recordeu: el cost de l'autobús no està inclós en el cost a pagar a la Trobada!

 

On dormim?

acampada
El lloc on dormim depén cada any de les infraestructures del poble que ens acull. En cas de ser possible dormim en un càmping i, si no, ho solem fer en alguna instal·lació esportiva del poble. En aquest cas demanem l'alumnat que porte tendes de campanya tipus Quechua.
Els professors dormiran en hotel o bungalows el més prop possible dels alumnes.

 

On mengem...i què?
Els menjars es fan en un espai molt gran (depén cada any del lloc) amb un servei de càtering organitzat per la Trobada. Rebràs els menús unes setmanes abans per tal que informes l'alumnat i les famílies. En un mail et demanaran si tens alguna necessitat alimentària especial (alèrgies, intoleràncies, vegetarians, vegans,...) tant per part del professorat com de l'alumnat.
A mi m'angoixava molt l'organització de les menjades dels 1000 alumnes. En canvi, funciona tot molt fluït i tranquil. Que com es fa això? Hi ha dos torns i diferents portes d'accés. [ara en ja som 1500 i continua funcionant raonablement bé]

 ...

En un principi sé que sembla molt complicat. A mi m'ho va semblar. Però pensa que fa ja molts anys que es fa el Com Sona l'Eso: està molt rodat i molt optimitzat. I pensa, com deia al començament, que tot el professorat repeteix un any i l'altre també. I em jugue el que vulgues que absolutament tot el teu alumnat també hi voldrà tornar.

 

Rep la nostra més sincera benvinguda!

 

Entre totes i tots ho farem tot!

...

Si creus que pots aportar alguna idea a aquest "manual del principiant" per a anys futur, no ho dubtes: escriu-nos a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. amb els teus comentaris i propostes.

Visit lbetting.co.uk how to sing-up at ladbrokes

iCagenda - Calendar

September 2024
Dil Dim Dic Dij Div Dis Diu
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."

Contacte

  • Associació COM SONA L'ESO
     
  • Segons el tema ens pots escriure a:
    -Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Qüestions generals
    -Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.  Qüestions econòmiques, etc.
     
  • Número de compte:
    ES12 0081 0190 4100 0134 2438
  • Fotògraf oficial: