
COMUNICAT IMPORTANT
El passat dijous 9 de juny, la nova Consellera d’Educació, Cultura i Esports, Raquel Tamarit, va esmentar el projecte COM SONA L’ESO a les Corts Valencianes mentre justificava els canvis en el currículum de la matèria de música i l'eliminació de l'obligatorietat de l'assignatura en 3r ESO.
Des de l'associació Com Sona l'ESO volem aclarir els següents aspectes:
-Volem deixar clar que Com Sona l'Eso no és un projecte de la Conselleria d'Educació i no ho ha sigut mai. Tampoc no és un projecte interdisciplinari: és un projecte musical i intercentres creat pel Professorat de Música -any darrere any des de fa més de 20-. Com Sona l'Eso és, i sempre ha sigut, totalment independent de qualsevol opció política partidista.
- Estem totalment en contra que l'assignatura de música desaparega com a assignatura obligatòria en 3r d'ESO. Així ho vam manifestar a les nostres xarxes socials i pàgina web el passat 22/4/2022 i en la reunió a la qual vam assistir el passat 4 de maig amb la Conselleria, convidats per l'associació Aulodia.
- Pensem que declarar que la Música el pròxim curs serà d'oferta obligatòria a tots els centres del País Valencià a 3 r d'ESO és una clara manipulació de l'opinió pública, ja que s'oferirà com a matèria optativa -no obligatòria, com ha sigut els últims anys- amb la pèrdua d'hores i prestigi que això suposa per a la matèria.
- Pensem que eliminar l'obligatorietat de l'assignatura a 3r d'ESO condiciona molt la seua continuïtat en els cursos successius, pel fet que la quantitat d'alumnat que la podrà cursar es reduirà de forma dràstica en passar de ser obligatòria a ser optativa.
salvem la música
Des de Com Sona l'Eso, volem mostrar el nostre malestar i descontent per la proposta de canvi en el currículum de la matèria de Música que farà que, a 3r d'ESO, passe a ser una matèria optativa i no obligatòria.
Fa anys que creiem en l'ensenyament artístic com una eina fonamental per a l'educació i formació de les persones. Una eina que, per la seua naturalesa i possibilitats en la metodologia, ofereix com cap altra la capacitat d'apropar el nostre alumnat als valors humans i als coneixements d'una forma diversa i interdisciplinària. Un ensenyament que col·labora a formar ciutadans i ciutadanes cultes que sàpiguen apreciar, valorar i gaudir el patrimoni artístic que ens envolta i, al cas dels valencians, molt especialment, la Música. Persones amb una cultura bàsica però també amb valors que els permeten convertir-se en persones adultes compromeses i responsables d'una forma coherent i equilibrada.
Fa anys que creiem, com creien ja les més sàvies cultures en l'antiguitat, que la Música és un element essencial en el desenvolupament de persones i civilitzacions. Fa anys que ho creiem però, sobretot, fa anys que ho demostrem.
És per açò que:
- considerem totalment contrari a l'existència d'una educació de qualitat la retallada de la presència d'una matèria cabdal com la música
- diem no a l'eliminació de l'obligatorietat de la Música en una etapa bàsica en el creixement intel·lectual del nostre alumnat
- ens oposem a qualsevol mesura que reste en l'enriquiment cultural i artístic d'una societat
- ens semblen inconcebibles, en el tempos que vivim, retallades culturals per part de l'òrgan que ha de vetllar per la formació dels i les nostres joves.
Volem persones amb una formació integral!
Salvem l'Art!